~periksa mata anak sebelum 3 tahun~

Ibu bapa disarankan membawa anak mereka untuk menjalani pemeriksaan mata selewat-lewatnya pada usia tiga tahun bagi mengesan sebarang risiko ketidaknormalan penglihatan.

Pakar Mata Hospital Mata Nasional Tun Hussein Onn (Thoneh), Dr Zainal Mohamad, berkata pemeriksaan awal boleh membantu mengurangkan risiko penyakit mata, insiden kebutaan serta memperbaiki pendekatan dalam rawatan penyakit berkaitan mata.

Beliau yang ditemui selepas Seminar Dunia Penglihatan Kanak-kanak:  Perkembangan, Masalah dan Rawatan, di sini hari ini, berkata permasalahan mata di kalangan kanak-kanak jika dikesan pada usia yang lewat, akan menyukarkan usaha merawatnya dan mungkin menyebabkan kecacatan kekal.

“Sebaliknya, jika masalah itu cepat dirujuk kepada pakar, kanak-kanak mungkin hanya perlu menjalani rawatan yang mudah seperti hanya perlu menggunakan cermin mata atau pembedahan kecil untuk memperbaiki masalah mereka,” katanya.

Beliau yang sebelum itu membentangkan kertas kerja berjudul “Apa Yang Mereka Lihat dan Perkembangan Penglihatan Normal”, berkata perkembangan penglihatan kanak-kanak merupakan proses berterusan dan mencapai tahap matang pada usia lapan tahun.

“Jika berlaku sesuatu (kecederaan) semasa usia itu, ia akan menjejaskan peluang perkembangan penglihatan yang normal,” katanya.

Beliau berkata di Malaysia kesedaran dan pengetahuan mengenai aspek kesihatan mata masih rendah berbanding aspek kesihatan lain.

“Yang selalu dibimbangkan oleh ibu bapa ialah sama ada anak-anak dapat membaca atau tidak, tetapi soal organ (mata) (untuk membaca) kita tidak pernah tekankan, sama ada ia dalam keadaan baik atau tidak,” katanya.

Beliau berkata masyarakat, terutama ibu bapa dan pengasuh kanak-kanak, perlu lebih peka terhadap perkembangan penglihatan kanak-kanak agar dapat mengesan sebarang risiko penyakit berkaitan mata dengan lebih cepat.

“Di Amerika Syarikat dan England misalnya, prasyarat untuk masuk ke pusat jagaan kanak-kanak ialah kanak-kanak itu wajib menjalani pemeriksaan mata selewat-lewatnya pada usia tiga tahun.

“Tetapi di Malaysia, walaupun kita ada Sistem Perkhidmatan Kesihatan di Sekolah, tetapi biasanya pemeriksaan mata hanya dilakukan pada usia tujuh tahun, ketika ‘pintu dah nak tutup’ (terlalu lambat berdasarkan perkembangan penglihatan yang hampir matang),” katanya.

Antara permasalahan mata di kalangan kanak-kanak ialah rabun jauh, rabun dekat, astigmatisme (gangguan penglihatan disebabkan kornea yang ‘menggeleding’), juling, buta warna, mata malas (ambliopia), katarak dan mata merah. BERNAMA

Advertisements

2 Responses to ~periksa mata anak sebelum 3 tahun~

  1. ainul hakim berkata:

    anak saya berusia 2 tahun, beliau mempunyai masalah mata yang berair, apakah risiko yang akan saya hadapi untuk masa hadapan dan apa yang perlu saya buat untuk menangani masalah ini

  2. farah berkata:

    anak sy juga bakal masuk usia 2 tahun pd mac ini, pemerhatian sy baru2 ini pd matanye agak pelik.adakah itu katarak?di kawasan selaput putih tue ada satu kesan yg warnanye kelabu.apa tue yer?boleh tuan/puan jelaskan adakah penyakit itu akn membahayakan ank sy?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: