~panduan membeli pakaian untuk bayi~

tips

Bukan hanya corak dan warna baju yang harus dititikberatkan dalam memilih pakaian untuk bayi anda. Sebaiknya ciri-ciri seperti mudah dipakai, mudah ditanggalkan, fabrik jenis yang membolehkan bayi anda menyesuaikan suhu badannya dengan baik. Jika boleh elakkan daripada menggunakan sebarang serbuk biologi atau pelembut kain ketika mencuci pakaian bayi kerana dikhuatiri akan merengsa kulit bayi yang sensitif dan lembut itu. Terdapat beberapa ciri-ciri yang harus dijadikan panduan untuk memilih baju bayi anda. Ikuti panduan seperti berikut:

baju

1) Jenis fabrik:
Pilihan pakaian jenis kain kapas (100% kapas)

2) Berleher lebar:
Cari pilihan pakaian yang berleher lebar atau berbalut supaya kepala bayi dapat masuk dengan mudah menerusinya dan berlengan lebar.

3) Butang:
Baju yang mempunyai butang di bahagian hadapan baju sesuai dan mudah dipakai sepanjang enam bulan pertama usia bayi. Manakala baju yang mempunyai butang pada bahagian bawah memudahkan kerja menukar baju dan lampin.

4) Saiz:
Baju bayi tidak boleh ketat. Pilihan yang longgar memudahkan bayi memakainya dan mengelak daripada peluh yang boleh menyebabkan ruam pada kulitnya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: