~soal jawab::kelahiran normal lepas caesarean~

undefined
Utusan Malaysia – 25/12/2005

Soalan: Saya melahirkan anak sulung secara Caesarean kerana mengalami tekanan darah tinggi dan simptom-simptom praeklampsia.

Berapa lamakah saya perlu menanti sebelum hamil lagi? Bolehkah saya bersalin secara normal untuk anak yang berikutnya?

Jawapan: Tiada ketetapan yang khusus berhubung bila seseorang wanita itu boleh hamil lagi selepas menjalani Caesarean, tetapi kebanyakan doktor menasihatkan wanita agar menunggu dua tahun untuk hamil lagi.

Ini dapat memberi anda masa yang cukup untuk pulih daripada pembedahan, memastikan anak sulung sudah boleh berjalan dan tidak lagi meminum susu ibu, dan bersedia untuk menimang cahaya mata lagi.

Anda mungkin boleh bersalin secara normal untuk anak yang berikutnya kerana Caesarean kali pertama dilakukan atas sebab tekanan darah tinggi.

Kelahiran normal selepas Caesarean boleh dilalui dan anda mempunyai 75-80 peratus peluang untuk melahirkan bayi melalui faraj.

Kelahiran melalui faraj adalah lebih selamat jika dibandingkan dengan kelahiran Caesarean yang berulang. Akan tetapi, anda perlu berbincang dengan doktor berhubung beberapa kemungkinan risiko.

Soalan dijawab oleh Prof. Dr. Muhammad Abdul Jamil Mohd. Yassin, Pakar Perunding Kanan Obstetrik & Ginekologi, Persatuan Obstetrik & Ginekologi Malaysia (OGSM).

Soalan: Dalam pembedahan Caesarean, jenis bius manakah yang patut dipilih – bius setempat atau bius umum?

Jawapan: Ia bergantung kepada anda dan pakar bius (pakar anestetik). Suntikan bius setempat seperti melalui tulang belakang (bius spinal) atau ruang epidura (bius epidural) adalah pilihan yang lebih selamat kerana ia menyingkirkan risiko muntah dan tersedut muntah ketika dan selepas pembedahan berbanding bius umum.

Anda juga boleh berjalan lebih awal selepas pembedahan dan anda dapat mengambil cecair dan makanan dengan lebih awal.

Dengan mengambil pertimbangan terhadap semua aspek ini, boleh dikatakan suntikan bius setempat adalah pilihan yang lebih baik meskipun ia mungkin tidak boleh diberikan dalam keadaan-keadaan yang tertentu.

Soalan dijawab oleh Prof. Dr. Muhammad Abdul Jamil Mohd. Yassin.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: